mars 11, 2017

Platser

Här kan ni se vilka platser vi erbjuder kommunitetsboende på under 2017/18.

I Göteborg

Mariakyrkan i Hammarkullen/Hjällbo

Mariakyrkan är kursens ena huvudplats och där det fysiska klassrummet ligger, så samtliga studerande kommer få stifta en närmare bekantskap med denna fantastiska plats. Som kommunitet kopplad till Mariakyrkan och Angereds församling befinner ni i ett kristet sammanhang som sträcker sig från miljonprogramshöghus till stugor på landsbygden. Den stora delen av er tid placeas i Hjällbokyrka och Mariakyrkan. Området präglas om en bred kyrklighet med protestanter, ortodoxa och katoliker som lever sida vid sida och utbyter erfarenheter av varandra.  Här kommer ni kunna engagera er i allt från språkkafé till odling, från öppen barnverksamhet till liturgisk utveckling. Församlingen hälsar att de är peppa på att ta emot en kommunitet och tillsammans se hur ni kan verka för Guds rikes framväxt i er själva och samhället.

 

Rosa Huset i Lövgärdet

”När Lövgärdet, ett bostadsområde i norra Göteborg, höll på att byggas – så fanns det ett gäng unga kristna som valde att flytta hit. För att dela livet, leva enkelt, be tillsammans och leva som en del av det framväxande samhället. Sen dess har mycket hänt å vi är nu i medelåldern, men samma vision består i det som är Rosa Huset.  Idag är en allt större del av lövgärdesborna födda i andra delar av världen. Många är flyktingar, vissa är papperslösa. Det är ett område där det finns väldigt mycket kreativitet och livskraft, men som också är präglat av social oro.  Vi vill med de resurser vi har vara med och göra Guds rike synligt, med rätt och rättfärdighet. Vi möter många unga, framför allt i vår musikskola och rap-studio. Det är ett myller av liv i Rosa Huset nästan alla veckans dagar. Men allt från öppenförskola, språkcafé och pensionärsgrupp. I Gudstjänsterna sjunger vi ibland på de språk som talas av oss som firar gudstjänst; svenska, tigrinija, japanska, arabiska.

Rosa Huset har i flera år drömt om att kunna vara en växtplats för ett nytt kollektiv, eller kommunitet. En plats där människor får vara del av Rosa Husets omsorg och värme, och samtidigt vara en bärare av kärleken i vardagslivet i Lövgärdet. Vi tänker att det finns stort utrymme för kreativitet när det gäller arbetsuppgifter för er men kanske brinner du för arbete med unga?

En kommunitet i Lövgärdet är ett svar på år av bön och längtan. Välkommna!”

 

Gråbo prästgård – Stora Lundby församling
”I Stora Lundby församling, en halvtimmas buss/bilfärd från Göteborg, finns en prästgård som väntar på sin första kommunitet. Här finns ett ungdomsledarteam med präster, pedagoger och undgdomsledare som vill backa upp dem som bor i prästgården med handledning och coachning.

Här finns en levande och dynamisk församling med människor i alla åldrar. Här finns ett gott ekumeniskt klimat där kyrkorna på orten (Pingstkyrkan, Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan) gör många saker tillsammans för att manifestera kristen enhet. Här finns Klaradalskloster med systrar som levt ihop i decennier. Här finns ett samhälle som växer så det knakar. Allt omgivet av fantastisk natur. Samtidigt är du lika snabbt i Göteborgs centrum som om du bodde i utkanten av Göteborg.

Det vore väldigt roligt om ni ville gå kommunitetsåret hos oss.
Vi behöver dig och vi tror att vi har rätt mycket som skulle vara givande för dig att få bli en del av.

Vänliga hälsningar, Mattias Algotson, kyrkoherde”

På distans

På Hjälmareds Folkhögskola – Alingsås

Hjälmareds folkhögskola är kursens ena huvudplats, och även här får du chans att bo i kommunitet i en spännande skolmiljö som satsar stort på integration och att vara en plats som värdesätter varje människas unika bidrag: allt utifrån vår kristna förståelse av livet. Hjälmared ligger en cykeltur från Alingsåscentrum (med goda förbindelser med Göteborg)  och precis brevid sjön Lilla färgen. Tiden här kommer präglas av praktiskt arbete, sociala kontakter, aktivt böneliv och natur.

Kommuniteten Senapskornet – Luleå

Kommuniteten Senapskornet är ett kommunitetexperiment som håller på att starta upp på lägergården Sundet några minuters bilfärd utanför Luleå centrum. Under året får du bli en del av kommunitetens liv med en gemensam bönerytm, socialt arbete i Luleå och praktiskt arbete på gården. Josh och Elisabeth som håller i trådarna bodde tidigare i en kommunitet i USA som de har med sig många goda erfarenheter ifrån. Var med och utveckla en livskraftig gemenskap i Luleå, med fantastiska somrar och riktiga vintrar!

Kånna kyrka & församlingshem – Ljungby

I Kronobergs län, på gränsen mellan stad och landsbygd ligger Kånna. Församlingen längtar redan efter er som vill söka Gud i bön och arbete i kommunitetslivets form hos oss. Stäm in i bönen i Kånna kyrka som obrutet varit ett bönens hus sedan år 1180!  Få gåvan att lära känna människorna, bo naturskönt i stillhet i ett fantastiskt församlingshem och känn djupet i Guds nåd.

Agapegården – Örby-skene församling

En ny startad internationell ungdomskommunitet.

Här kommer internationella och svenska unga vuxna tillsammans att dela allt vad en vardag innebär med städning, matlagning och tillbedjan. Genom att gården några kvällar i veckan kommer att fungera som ett öppet hus hoppas vi att det kan skapa en naturlig mötesplats för ungdomar i vårt område. De som bor tillsammans kommer också att engageras i Örby-Skene Församlings dagliga verksamheten. Ungdomskommunitetens fokus är Jesus, gemenskap och församlingsliv. Genom kursen blir du alltså både en del av en kommunitet som lever vidare efter året är slut och du får samtidigt chans att dela med dig till dem av det ni gör under året.